(+4) 0353 413 202 | (+4) 0744 121 121 lifescanro@gmail.com
Select Page

Departament Imagistica

A fost punctul de plecare pe care s-a dezvoltat ideea de integrare pentru celelalte servicii medicale deoarece imagistica medicala este o specialitate complexa care are nevoie de colaborare permanenta cu medicii clinicieni pentru a putea furniza informatiile cele mai corecte medical si intr-un timp scurt.

Coordonator Dr. Lacatusu Eugen

Medici Departament Imagistica:

 • Dr.Lacatusu Eugen
 • Dr.Carnu Letitia
 • Dr.Branzan Daiana
 • Dr.Munteanu Diana

Rezonanta Magnetica

In iulie 2017 firma Siemens a lansat un produs inovativ de ultima generatie care se numeste Magnetom Sempra 1,5 T ce a imbinat cerintele noastre, respectiv achizitie de imagini de calitate cu tehnologie moderna care se apropie de clasa premium.Atunci s-a decis achizitionarea acestui tip de aparat care sa ne permita sa efectuam majoritatea tipurilor de investigatii necesare pentru zona Olteniei.

Medicii imagisti care lucreaza au o experienta de minim 5 ani in domeniul rezonantei magnetice cu o perfectionare continua si cu o disponibilitate pentru performanta.Pe langa investigatiile RM clasice (extremitati,bazin,cerebral si coloana) am introdus doua tipuri de investigatii noi de care pacientii pot beneficia fara a mai fi necesara deplasarea intr-un alt judet si anume:

difuzia abdominala – care permite diagnosticare precoce a recidivelor tumorale sau a tumorilor abdomino-pelvine restante avand aplicabilitate foarte mare in urmarirea bolnavilor oncologici si in verificarea postinterventii chirurgicale a celulelor tumorale restante.

Avantajele majore ale IRM față de CT sunt date de caracterizarea mult mai bună a leziunilor focale din interiorul organelor parenchimatoase(ficat,pancreas,splina rinichi etc) și de lipsa iradierii (importantă în special pentru persoanele tinere, pentru femeile însărcinate și pentru persoanele ce necesită investigații imagistice seriate – monitorizarea bolii, în special în patologia oncologică).

RM funcțional, prin secvențele DWI (Diffusion Weighted Imaging) și DCE (Dynamic Contrast Enhanced), permite detectarea tumorilor cu volum mic și a recurențelor timpurii, care nu prezintă modificări morfologice detectabile pe secvențele convenționale.

DWI (Diffusion Weighted Imaging) – tehnică funcțională recentă IRM, care oferă informații despre celularitatea țesuturilor și despre integritatea membranelor celulare, joacă azi un rol din ce în ce mai important în imagistica oncologică. DWI investighează difuzia apei la nivel celular, oferind informații funcţionale esențiale despre țesuturi. DWI caracterizează leziunile infracentimetrice și modificările intraparenchimatoase, înainte ca acestea să fie vizibile în secvenţele convenţionale (morfologice).

DCE (Dynamic Contrast Enhanced) implică achiziția de imagini secvențiale în timpul trecerii agentului de contrast prin țesuturile de interes. Intensitatea captării agentului de contrast este corelată cu densitatea vasculară din țesut, în timp ce rata și wash-out-ul agentului de contrast este corelată cu factori angiogenici precum densitatea capilară și factorul de creștere vasculară endotelială. Oferind informații despre perfuzia tumorală și permeabilitatea capilară, DCE are capacitatea de a caracteriza noninvaziv vascularizația țesutului tumoral, inclusiv răspunsul la terapia antiangiogenică.

   

  RM cardiac – RMN este actual recomandat ca ”standard de aur” în evaluarea funcției de contracție a inimii. Pot fi obtinute imagini în mișcare, cu frecvență înaltă și pot fi scanate volumetric cavitatile corduluipentru a se obtine cele mai precise date. Nu prezintă excepție nici ventriculul drept care are o formă geometrică complicată și nu poate fi evaluat adecvat prin alte metode de vizualizare. Aprecierea corectă a datelor care reprezintă funcția inimii este foarte importantă în multe patologii, în special în infarctul miocardic și miocardite, deorece aceste date direct determină tratamentul indicat și pronosticul.

  Studierea morfologiei inimii și a vaselor ei permite vizualizare de rezoluție înaltă, fără artefacte de mișcare. Diferite modalități de evaluare permit diferențierea țesuturilor intacte de cele afectate. Este ușor de depistat edemul în infarctul miocardic acut, sau miocardite acute, de vizualizat trombii intracavitari sau intravasculari, infiltrarea adipoasă a inimii, sau depunerile de fier în miocard. Avansările tehnologice din ultima oră au permis o performanță înaltă, astfel de exemplu în disecția de aorta investigația recomandată a devenit RMN, iar computer tomografia a trecut pe plan complementar.

  Un avantaj prezintă imaginile în mișcare care permit nu numai vizualizarea anatomiei structurilor, dar și comportamentul lor în dinamică.

  Perfuzia mușchiului inimii ne permite ca în timp real să vizualizăm cum are loc alimentarea cu sânge a inimii. Perfuzia este utilă la pacienții cu infarct miocardic. Atunci când un vas al inimii este îngustat sau închis de către o placă aterosclerotică , alimentarea cu sânge a mușchiului inimii suferă, iar pacientul simte dureri retrosternale numite angină pectorală. Efectuarea perfuziei miocardului ne permite să depistăm prezența acestor zone, ce este foarte important pentru un diagnostic corect.

  După administrarea substanței de contrast în următoarele 15 – 20 min are loc evaluarea comportamentului lui în mușchiul inimii. Prin modalitate specială de depistare se poate aprecia zonele de infarct miocardic, hemoragie sau hematom, inflamația miocardului în miocardite, infiltrarea miocardului în diferite boli și focarele de fibroză.

  Astfel RMN cardiacă este recomandată ca metodă de elecție în diagnosticarea următoarelor afecţiuni:

  1. Cardipatia ischemică, infarctul miocardic acut și vechi;
  2. Cardiomiopatiiile nonischemice: afecțiunile mușchiului cardiac, cum ar fi miocarditele, hieprotrofia miocardului, dilatarea ventriculelor și încă multe altele;
  3. Afecțiuni ale pericardului: pericarditele inflamatorii, pericardita constrictivă, etc.;
  4. Malformațiile congenitale ale cordului, inclusiv evaluarea postoperatorie în dinamică;

  Imagistica medicala digitala

  Aparatul complet digital Siemens Multix a fost solutia perfecta pentru a obtine imagini de inalta calitate in radiologia conventionala.

  Tehnica de radiologie digitala prezinta o serie de avantaje fata de radiologia conventionala clasica, dintre care, cea mai importanta o reprezinta calitatea imaginii radiologice. Imaginea radiologica ce ajunge la nivelul unui computer care este anexat aparatului radiografic digital poate sa fie prelucrata, astfel incat valoarea diagnostica este maxima.

  Avantajele sunt reprezentate de rezolutia si contrastul exceptionale, expunerea la un nivel scazut de radiatii (care nu influenteaza calitatea radiografiei), timpul redus necesar obtinerii rezultatului investigatiei si posibilitatea stocarii si transferului mult mai rapid al imaginilor.

  Imaginea radiologica poate fi prelucrata, astfel incat valoarea diagnostica este maximizata.

  Printarea imaginilor radiografice pe filme astfel obtinute este net superioara filmelor radiografice conventionale / standard.

  Coordonator Dr. Lacatusu Eugen

  Medici Departament Imagistica:

  • Dr.Lacatusu Eugen
  • Dr.Carnu Letitia
  • Dr.Branzan Daiana
  • Dr.Munteanu Diana